GÜNDEM Haberleri Tümü

Vize işlemleriyle ilgili şikayetler yüzde 629 arttı

 Türkiye’de yaşayan insanların yurt dışına çıkma isteğinin artmasıyla birlikte vize aracılık ve danışmanlık firmalarıyla ilgili şikayetler de artış gösterdi. Pandemi koşullarının kalkmasıyla eğitim, iş seyahati ve tatil gibi sebepler de bu artışın yaşanmasına neden oldu. Yurt dışına çıkma isteğinin ilk adımlarından birini de elbette vize alma işlemi oluşturuyor. Bu temel dinamiklerin yükselişe geçmesi vize aracılık ve danışmanlık şirketlerinde şikayetlerin artışına neden oldu. 

Şikayetlerin yüzde 11’i Şikayetvar’da çözüldü 

Çözüm platformu Şikayetvar, son dönemde yükselişe geçen bu sektörle ilgili verilerini paylaştı. 2021’in Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarıyla 2022’nin aynı dönemi karşılaştırıldığında vize işlemleriyle ilgili şikayetler yüzde 629 arttı. Sadece 2022’nin ilk 4 ayında bu sektörle ilgili platforma 748 şikayet geldi. Bu şikayetlerin yüzde 11’i Şikayetvar üzerinden çözüme kavuşturuldu. Bu sektörle ilgili şikayetler Nisan ayında zirve yaptı. 

Şikayetvar’ı ziyaret oranı yüzde 327 arttı

Vize aracılık ve danışmanlık şirketleriyle ilgili bilgi almak, diğer tüketicilerin firmalarla ilgili görüşlerine ulaşmak isteyen kullanıcıların Şikayetvar’ı ziyaret oranları da artış gösterdi. 2021’in ilk dört ayı ile 2022’in aynı dönemi karşılaştırıldığında platformu ziyaret edenlerin oranı yüzde 327 arttı. 2021’in ilk dört ayında bu sektörle ilgili platformu bilgi almak için ziyaret edenlerin sayısı 17 bin 194 iken bu sayı 2022’de 73 bin 469’a yükseldi. 

Konuyla ilgili Şikayetvar’a ulaşan bazı şikayetlerse şöyle sıralandı: 

Sadece randevu için bu kadar bekletiliyorsak vize işlemleri ne kadar sürecek?

"Firmadan "reşit olmayan çocuğun yanına göç etme" vizesi alabilmek için 6 Mayıs 2022 tarihinde randevu talebinde bulunduk. Ancak bugüne kadar tarafımıza randevu verilmedi. Normal olduğunu düşünmüştüm ancak bu sitede okuduğum şikayetleri görünce bir sıkıntı olduğunu düşünmeye başladım. Hala 'atama bekliyor' olması sıkıntı. Ailelerin birleşmesi bu kadar uzamamalı. Sadece randevu oluşturmak için bu kadar bekliyorsak vizenin çıkması ne kadar sürecek artık endişe duymaya başladım. Lütfen bir an önce vize randevusu verilsin." 

Aracılık ücreti çok yüksek

"Firmanın talep ettiği aracılık ücreti çok fazla. 80 Euro vize harç ücreti veriyoruz. Bir de ilgili firmaya 40-50 Euro’ya tekabül eden aracılık ücreti ödüyoruz. Firmanın bulunduğu şehre gitmek için harcadığımız benzin parasını saymıyorum bile. O kadar paranın karşılığında vizenin çıkıp çıkmayacağı da meçhul."

Dosyamın içine boş evrak koymuşlar 

"İtalya vizesi için 200€ aldılar ve eksik evrak yüzünden başvurum geri çevrildi. Aşırı pahalı ve kalitesiz servisleri var. Üstüne bir de 1650₺ harç parası ödemem gerekiyor. Vize işinden anlamıyorlar. Dosyamın içine boş evrak koymuşlar. Vize görüşmesine de gelmediler."

34 bin 679 TL’lik Barcelona turuna vize çıkmadığı için gidemedik, para iadesi yapılmıyor

"Tur şirketinden Barcelona turunu alırken net bir şekilde telefonda vize çıkmaz ise para iadesi verileceğini söylediler. 34 bin 679 TL ödeme yaptık. Vize başvurusundan kısa bir süre sonra sonuç olumsuz çıkmış, fakat bunun bilgisini vermeyip oyaladılar. Sonrasında iade talep ettiğimizde turdan 1 ay önce para iadesi verildiğini şu anda verilemeyeceğini söylediler. Para iadesi vermemek için vizenin çıkmadığını söylemediler. Hiç güvenilir bir firma değil!"

Ücreti peşin ödedim, bir sene oyaladılar

"2021 Nisan ayında ABD vizesi için başvurdum. On yıllık vizemin bitmesine üç ay vardı. Hem vize harcını hem hizmet ücretini peşin ödedim. Tam bir senedir beni oyaladılar. Başvuru ile ilgili hiçbir belge, bilgi verilmedi. 'Soyadı değişikliğinden vizeniz kabul edilmedi 2023 Mart ayına mülakat randevunuz var' dendi. 2022 Mayıs ayında vize başvurumu kendim yaptım bir hafta içinde vizemi aldım. Hem zaman hem para kaybettim. Stres de cabası."

3850 Euro yatırıp reddedilen vize ücretinin iadesini alamıyorum

"İrlanda dil okulu vizesi için danışmanlık yapan acenteye 3850 Euro yatırdım. 05.05.2022 tarihinde gelen ret vizem sonucu, vizemi acenteye attım iki haftadır paramın yatmasını bekliyorum fakat hiçbir dönüş alamadım. Çözüm için bekliyorum."

Aile birleşimi için aylardır bekliyorum

"Aile birleşimi için 16 Mart 2022 tarihinde Ankara konsolosluğunda ulusal vize başvurusu gerçekleştirdim ve 47 gün oldu ve hala hiçbir şekilde haber yok. Muhatap bulamıyorum maalesef. Süreci takip etmenin ya da bilgi alabilmenin bir yolu var mı bilen yardımcı olursa sevinirim."

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz