google-site-verification: google9c114791a6791048.html
Türkiye’nin genç mühendis adayları, geleceğin dünyasını şekillendirecek 4. Sanayi Devrimi'ne kendi ürettikleri robotlarla hazırlanıyor. Özellikle liseli öğrencilerin bu konuda çok başarılı örnekler sergilediği görülüyor. Son yıllarda Türkiye’de STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimine yapılan yatırımın yansıması olan bu başarılı örneklere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.
Bu konuda en başarılı örneklerden biri olan Zorlu Holding’in desteklediği İzmir Güzelbahçe Bahçeşehir Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden oluşan 13 kişilik ‘4th Dimension 6429’ takımı, 16-19 Mart’ta ABD’de yapılan FIRST Robotics Competition San Fransisco Regional’de büyük bir başarıya imza atarak En İyi Çaylak Takımı (Rookie All Star) ödülünün sahibi oldu. Böylece 4th Dimension 6429’ takımı 19-22 Nisan tarihleri arasında Houston'da düzenlenecek olan World Championship'e katılmaya hak kazandı.
Sadece 6 haftada ürettiler
İzmir Güzelbahçe Bahçeşehir Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden oluşan 13 kişilik ‘4th Dimension 6429 ’ takımı tarafından 6 haftada üretilen robot, daha önce 2. Turkish Robotics Off Season yarışması kapsamında "Mühendislikte Mükemmellik" ödülüne layık görülmüştü. 4th Dimension takımı bu robotla Türkiye’yi ABD’de yapılan FIRST Robotics Competition San Fransisco Regional’de temsil etme hakkı kazanmıştı.
Vestel City’de eğitim gördüler
İzmir Güzelbahçe Bahçeşehir Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden oluşan 13 genç, İzmir’in ilk FIRST Robotics Competition takımı olan 4th Dimension 6429’u 2016 yılının Haziran ayında kurdu. İşe İzmir’de hiç bilinmeyen bu etkinliği tanıtmakla başlayan takım, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin ilk açık innovasyon kampı olan Hack’n’Break’e katıldı. Türkiye’nin önde gelen firmalarının temsilcilerinin takip ettiği etkinlikte sunum yapma imkânı yakalayan ve planlarını anlatan gençler, Zorlu Holding’den de destek alarak yolculuklarına daha büyük bir inançla devam etti. Takım, aynı zamanda Vestel City’de düzenlenen iş güvenliği eğitimini de başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı. Gençler, Vestel’deki mühendislerin mentörlüğünde ABD’deki yarışlar için birlikte strateji oluşturdular, ayrıca robotun yapım aşamasında Vestel için parça üreten firmalardan yan sanayii ürün tedariki sağladılar.
Zorlu Holding’in CEO’su Ömer Yüngül:
“İnovasyon üretmek isteyen genç girişimcileri desteklemeye devam edeceğiz”
Biz kurduğumuz hayalleri hayata geçirerek Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri olduk. DNA’mızın en önemli yapı taşları olan “Girişimcilik”, “Teknoloji”, “Tasarım” ve “İnovasyon” ile bu hayallerimizi somut projelere ve başarılı işlere dönüştürdük. Varoluş amacımızı teknolojinin hayatı iyilileştiren ve toplumu geleceğe taşıyan gücünden yararlanarak Türk insanının hayallerine hayat vermek olarak görüyoruz. Bu doğrultuda bizim gibi geleceği şekillendirecek hayalleri olan gençlerimize ilham vermeye ve onları her platformda desteklemeye gayret ediyoruz. Bu gençlerimizin gittiği yol da bize kendi hikâyemizi hatırlatıyor. Girişimci bir ruhları var, teknoloji odaklılar, inovasyon üretmek için çabalıyorlar ve tüm bunları tasarım odaklı düşünerek hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu yüzden projelerini gördüğümüz an kendilerine destek vermemiz gerektiğini düşündük. Onlar da Francisco'da önemli bir başarıya imza atarak Houston'da düzenlenecek olan World Championship'e katılmaya hak kazandılar. İnanıyoruz ki kendileri orada da çok başarılı olacaklar ve ülkemizi başarıyla temsil edecekler. Biz Zorlu Holding olarak dün olduğu gibi bugün ve yarın da teknolojiye odaklanan, inovasyon üretmek için çabalayan genç girişimcilere destek vermeyi sürdüreceğiz. Çünkü gençler bu toplumun can damarı ve bizim geleceğimiz. Onların önlerini açmalı, yaptığımız işlerle ve projelerle onlara ilham vermeli ve cesaretlendirmeliyiz.”
Yarışmaya 70 binden fazla öğrenci katılıyor
Artık dünya çapında genç ve çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) etkinlikleri düzenleniyor. Bunların en kapsamlı olanının FIRST (For Inspiration Recognation Science and Technology ) etkinlikleri olduğu kabul ediliyor. Çeşitli yaş gruplarına yönelik uluslararası STEM etkinlikleri düzenleyen FIRST Vakfı, her yıl yüz binlerce çocuk ve genci bilimle buluşturuyor. Bunlardan biri olan lise öğrencilerine yönelik olan FIRST Robotics Competition Türkiye’de Fikret Yüksel Foundation tarafından destekleniyor. Boeing, Google, NASA gibi dünya devi firma ve kuruluşların gerek etkinlik gerekse takım bazında desteklediği FIRST Robotics Competition etkinliği Amerika’da 26 yıldır düzenleniyor. Etkinliğe, sadece 2014 yılında 17 ülkeden, 2 bin 700 takım ve 70 bin lise öğrencisi katılmış bulunuyor.
VakıfBank ve MEB’den BİLSEM protokolü
Öğrenciler üzerinde pandemi etkisi
Darüşşafakalı öğrencilere TÜBİTAK’tan...
Deprem bilinci yüksek nesiller için iş birliği...
Geleceğin en popüler ve en yüksek maaşlı...
MyViewBoard ekosistemi Türkiye'de oldukça iddialı
Yabancı dil 'Türkçe' seferberliği
İstanbul Galata bu yıl ilk öğrencilerini...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!