google-site-verification: google9c114791a6791048.html
YÖK, yeni arama motoru YÖKAKADEMİK’i kullanıma açtı.
YÖKAKADEMİK Türkiye’deki bütün bilimsel çalışmaları tek çatı altında topluyor.
Sistemle akademisyenler kişisel akademik bilgileri ve faaliyet çıktılarına tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilecek.
"akademik.yok.gov.tr" adresinde hizmet veren sisteme kullanıcılar, bilgisayarlarından veya cep telefonlarından ulaşabilecek.
Sistem üzerinden yayınlanan bilgiler, YÖKSİS akademik özgeçmiş sistemi ve tez merkezi uygulamalarına YÖK, üniversiteler veya akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşuyor. Verilerin güvenilirliği için mümkün olduğunca kaynağından alınması hedeflendi. Yabancı dil bilgisinin ÖSYM, proje bilgilerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler, yayın bilgilerinin ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından, patent bilgisinin ise Türk Patent Enstitüsünden alınmasına yönelik protokoller de imza aşamasında.
Sistemde, akademisyenlerin adı, soyadı, bilim ve faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler ile kitap, makale, tez, patent, proje, bildiri ve sanatsal faaliyetler gibi alt başlıklarda arama yapılabilecek.
YÖKAkademik sisteminde, profil sayfasında yayınlanan bilgilerin tamamı ilgili akademisyenin kontrolü altında olacak ve tüm güncellemeler yine akademisyenler tarafından yapılacak.
Sisteme, akademisyenlerden 74 bin 384'ü makale, 42 bin 441'i kitap, 66 bin 196'sı bildiri, 61 bin 636'sı ders, 129 bin 352'si akademik görev, 51 bin 980'i idari görev, 135 bin 974'ü öğrenim bilgisi, 85 bin 209'u üniversite dışı deneyim, bin 292'si patent bilgisi, 57 bin 587'si proje bilgisi, 60 bin 969'u Üniversiteler Arası Kurul temel alan verisi, 118 bin 153'ü yabancı dil bilgisi, 412 bin 804'ü de tez bilgisi girişi yaptı.
"GÜVENİLİR ULAŞIMA İHTİYAÇ VARDI"
YÖK Başkanı PROF. DR. M. A. Yekta Saraç da "YÖKAkademik Sistemi Tanıtım Toplantısı"nda bir konuşma yaptı.
Saraç özetle şunları söyledi:
“Devlet vakıf bütün yükseköğretim kurumlarımızda görev yapan bilim insanlarının bilimsel faaliyetlerine, kitaplarına, makalelerine, bildirilerine, patentlerine, ilgi alanlarına, kalem oynattıkları sahalara, uzman oldukları alanlara, verdikleri derslere, yönettikleri yüksek lisans ve doktora tezlerine ve konularına, dolaylı olarak üniversitelerin performanslarını gösteren bilgilere, yükseköğretim alanında üzerinde durulan konulara tabii ki aynı zamanda da ihmal edilen ve yoğunlaşılması gereken alanlara ve zayıf olduğumuz yanlara, kısacası burada sıralayamayacağımız daha pek çok bilimsel verilere kolay ve güvenilir bir tarzda ulaşılabilme ihtiyacı başta akademi camiası olmak üzere tüm devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacılarca hissedilmekteydi.
İşte bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAKADEMİK adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz” dedi.
VakıfBank ve MEB’den BİLSEM protokolü
Öğrenciler üzerinde pandemi etkisi
Darüşşafakalı öğrencilere TÜBİTAK’tan...
Deprem bilinci yüksek nesiller için iş birliği...
Geleceğin en popüler ve en yüksek maaşlı...
MyViewBoard ekosistemi Türkiye'de oldukça iddialı
Yabancı dil 'Türkçe' seferberliği
İstanbul Galata bu yıl ilk öğrencilerini...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!