google-site-verification: google9c114791a6791048.html

banner46

20 Nisan 2024 Cumartesi

“ÖSYM YKS tercih sonuçları açıklandı

DÜNYA TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

40 ülkede 50 Enstitüsü ve dünyanın farklı ülkelerinde 100'e yakın irtibat noktasıyla şimdiye kadar 100 bin kişiye Türkçe öğreten Yunus Emre Enstitüsü, 2017 yılının ikinci Türkçe Yeterlik Sınavı'nı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 29 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirdi.

14 Mayıs 2017 Pazar 08:37
DÜNYA TÜRKÇE ÖĞRENİYOR
banner55

 13 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) iki oturumda gerçekleşti. Adayların; birinci oturumda okuma, dinleme ve yazma becerileri; ikinci oturumda ise konuşma becerileri ölçüldü.

Saat 10.00'da başlayan TYS'nin ilk oturumu için adaylara toplam 165 dakika süre verildi. Okuma becerileri için 60 dakika, dinleme becerileri için 45 dakika ve yazma becerileri için 60 dakika süre verilen adaylar, ilk oturumun ardından tanınan aradan sonra sınavın ikinci oturumuna geçti. Adaylar bu bölümde Yunus Emre Enstitüsü uzmanlarınca karşılıklı konuşma ve bağımsız konuşma sınavlarına tabi tutuldu.

Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavın sonuçları ise 20 gün sonra açıklanacak. Başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek.

Katılımcı sayısı yaklaşık yüzde %20 arttı

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı'na 600 aday katılırken, bu yılki katılımcı sayısı yüzde %15’ten fazla artarak 710’a yükseldi. Sınava tüm dünyadan yoğun ilgi vardı. 29 ülke, 33 şehirde eş zamanlı uygulanan sınava en çok başvuru Azerbaycan’dan oldu. Azerbaycan’ı, Türkiye, Kazakistan, Almanya ve Cezayir takip etti.

Geçen yılın ocak ayında uygulanan TYS’ye 400 aday katılmış, 2017 yılının ilk sınavı olan Ocak ayı TYS'ye ise katılım yüzde 90 artarak 765'e yükselmişti.

"Türkçe Yeterlik Sınavı’na ilgi her geçen gün artıyor"

Türkçe Yeterlik Sınavı uzmanlarından Hilal Bağcı, Türkçe Yeterlik Sınavı'na ilginin her geçen gün arttığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkçe Yeterlik Sınavı, Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilmiş, uluslararası alanda uygulanan bir sınavdır. İlk uygulamasını 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz Türkçe Yeterlik Sınavı’na bugüne kadar 4 bin 250 aday katılmış; 2 bin 815 aday Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazanmıştır. Bugün ise 2017 yılının ikinci Türkçe Yeterlik Sınavı’nı gerçekleştirdik. 29 ülke ve 33 şehirde bulunan Yunus Emre Enstitülerinde eş zamanlı gerçekleşen sınava 710 aday katıldı. 4 temel dil becerisi (okuma, dinleme, yazma, konuşma) ölçüldüğü Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylar, puanlarına göre B2, C1 veya C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazanacaklardır."

Türkçe Yeterlik Belgesi Büyük Avantaj

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

Yılda üç kez uygulanan ve bu yılki sınavların ilki 14 Ocak'ta yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı’nın 2017 yılındaki son uygulama tarihi ise 12 Ağustos olarak belirlendi. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler, Türkiye’deki üniversitelere başvuru ve kabul için Türkçe bilgisini belgelendirmesi gereken öğrenciler, yurt dışında çeşitli kurumlarda Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları, Türkçe bildiğini belgelendirmek isteyen tercümanlar, kısacası Türkçe dil yeterliğini ölçmek isteyen herkes TYS’ye girebiliyor.

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    banner35
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    İngilizce dil eğitimi için hangi ülkeyi tercih edersiniz?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner39
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV