google-site-verification: google9c114791a6791048.html

banner46

19 Mart 2024 Salı

“ÖSYM YKS tercih sonuçları açıklandı

Üniversiteli: Maddi sıkıntı ve gelecek kaygısı içinde

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) okuyan 1739 öğrenciyle yapılan araştırma 4 öğrenciden birinin kariyer sorunu yaşadığını gösterdi.

21 Kasım 2018 Çarşamba 11:27
Üniversiteli: Maddi sıkıntı ve gelecek kaygısı içinde
banner55

 YTÜ Dekanlığı öğrencilerle araştırma yaptı. Üniversitenin farklı fakültelerinde okuyan 1739 öğrenciyle yaptığı araştırmayla, İstanbul'da eğitim gören öğrencilerin sorunları belirlendi. Buna göre, öğrencilerin sorunları "sağlık", "kişisel ve sosyal" ile "üniversite ortamı" olmak üzere üç başlıkta toplandı.

ÜNİVERSİTELİ: MADDİ SIKINTI VE GELECEK KAYGISI İÇİNDE

Sağlık sorunları; fiziksel ve psikolojik olarak ayrıldı. Kişisel ve sosyal sorunlar; maddi, kariyer, aile ve akademik olarak sıralandı. Üniversite ortamı sorunları; temizlik, kütüphane, öğretim üyeleri ve sosyal faaliyetler olarak belirlendi.

4 ÖĞRENCİDEN 1’İ GELECEK KAYGISI YAŞIYOR

Araştırmada, her dört üniversite öğrencisinden birinin kariyeriyle ilgili problemler yaşadığı belirlendi. Bu problemler arasında "bölümünden memnun olmama", "iş bulamama kaygısı" ve "kariyerine yön verme konusunda kararsızlık" dikkati çekti.

RUHSAL SAĞLIK SORUNLARI BAĞIMLILIK

Üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 5'inde ruhsal sağlık problemlerinin tespit edildiği araştırmaya göre, psikolojik sorunlar arasında en yaygın olarak "sigara", "internet" ve "bilgisayar bağımlılığı" yer aldı.

Öğrencilerin, baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ve uyku sorunları gibi fiziksel yakınmaları da araştırma sonuçlarına yansıdı. 

YÜZDE 30’U ÖĞRENME SORUNU YAŞIYOR

Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 30'u öğrenme ve akademik konularla ilgili sorunlar yaşadığını ifade etti. Öğrenciler, kütüphanede bireysel ve grup çalışma alanlarını da yeterli görmedi. 

YÜZDE 15’İNİN MADDİ SORUNLARI VAR

Öğrencilerin ekonomik durumlarını belirlemek amacıyla yöneltilen sorulara ise yaklaşık yüzde 12-15'i maddi sorunlarının olduğunu belirtti. Öğrencilerin yüzde 5'i de aile problemleri yaşadığını ifade etti.

ÜNİVERSİTELER KARİYER BELİRLEMEDE YETERSİZ

Yüzde 57'sinin üniversite içinde sosyalleşebilecekleri alanların yetersiz olduğunu belirttiği öğrencilerin yüzde 65'i de üniversitenin kariyerlerini geliştirme konusundaki faaliyetlerini yetersiz buldu.

ODAKLANMA SORUNU YAŞIYOR

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 44,7'si ders çalışmak istemezken, yüzde 43,7'si ders çalışırken odaklanma sorunu yaşadığını belirtti. Ortalama olarak öğrencilerin yaklaşık yüzde 30'unun da akademik/öğrenmeyle ilgili problemler yaşadığı belirlendi.

KİŞİLİKLERİNE UYGUN MESLEK SEÇMİYORLAR

YTÜ Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Engin Deniz, şöyle konuştu:

"Üniversite öğrencilerinin kendi algıları üzerinden yaşadıkları problemleri belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmayla öğrenci sorunlarının belirlenmesi ve incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya göre, öğrencilerin üçte biri benlik ve kişiliklerine uyumlu meslek seçmiyorlar, bazı araştırmalar bu oranın yüzde 50 oranında olduğunu söylüyor. Demek ki öğrencilerimizin mesleki yönelim konusunda sıkıntıları var. Yine öğrenme ve akademik konularda sorunlar yaşadıkları gözlendi. Dolayısıyla eğitsel ve mesleki rehberlik konularının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Okullarda psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri aktif hale getirilmeli. Öğrencilerin yüzde 95'i aileleriyle sorun yaşamadıklarını ifade etti. Bu, başarıda aile desteğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Üniversitelerin öğrencilerin sosyal kültürel etkinliklerine de öğrenim hayatı boyunca yer vermelerinin onların psikolojik sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    banner35
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    İngilizce dil eğitimi için hangi ülkeyi tercih edersiniz?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner39
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV