google-site-verification: google9c114791a6791048.html
YTÜ Dekanlığı öğrencilerle araştırma yaptı. Üniversitenin farklı fakültelerinde okuyan 1739 öğrenciyle yaptığı araştırmayla, İstanbul'da eğitim gören öğrencilerin sorunları belirlendi. Buna göre, öğrencilerin sorunları "sağlık", "kişisel ve sosyal" ile "üniversite ortamı" olmak üzere üç başlıkta toplandı.
Sağlık sorunları; fiziksel ve psikolojik olarak ayrıldı. Kişisel ve sosyal sorunlar; maddi, kariyer, aile ve akademik olarak sıralandı. Üniversite ortamı sorunları; temizlik, kütüphane, öğretim üyeleri ve sosyal faaliyetler olarak belirlendi.
Araştırmada, her dört üniversite öğrencisinden birinin kariyeriyle ilgili problemler yaşadığı belirlendi. Bu problemler arasında "bölümünden memnun olmama", "iş bulamama kaygısı" ve "kariyerine yön verme konusunda kararsızlık" dikkati çekti.
Üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 5'inde ruhsal sağlık problemlerinin tespit edildiği araştırmaya göre, psikolojik sorunlar arasında en yaygın olarak "sigara", "internet" ve "bilgisayar bağımlılığı" yer aldı.
Öğrencilerin, baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ve uyku sorunları gibi fiziksel yakınmaları da araştırma sonuçlarına yansıdı.
Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 30'u öğrenme ve akademik konularla ilgili sorunlar yaşadığını ifade etti. Öğrenciler, kütüphanede bireysel ve grup çalışma alanlarını da yeterli görmedi.
Öğrencilerin ekonomik durumlarını belirlemek amacıyla yöneltilen sorulara ise yaklaşık yüzde 12-15'i maddi sorunlarının olduğunu belirtti. Öğrencilerin yüzde 5'i de aile problemleri yaşadığını ifade etti.
Yüzde 57'sinin üniversite içinde sosyalleşebilecekleri alanların yetersiz olduğunu belirttiği öğrencilerin yüzde 65'i de üniversitenin kariyerlerini geliştirme konusundaki faaliyetlerini yetersiz buldu.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 44,7'si ders çalışmak istemezken, yüzde 43,7'si ders çalışırken odaklanma sorunu yaşadığını belirtti. Ortalama olarak öğrencilerin yaklaşık yüzde 30'unun da akademik/öğrenmeyle ilgili problemler yaşadığı belirlendi.
YTÜ Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Engin Deniz, şöyle konuştu:
"Üniversite öğrencilerinin kendi algıları üzerinden yaşadıkları problemleri belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmayla öğrenci sorunlarının belirlenmesi ve incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya göre, öğrencilerin üçte biri benlik ve kişiliklerine uyumlu meslek seçmiyorlar, bazı araştırmalar bu oranın yüzde 50 oranında olduğunu söylüyor. Demek ki öğrencilerimizin mesleki yönelim konusunda sıkıntıları var. Yine öğrenme ve akademik konularda sorunlar yaşadıkları gözlendi. Dolayısıyla eğitsel ve mesleki rehberlik konularının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Okullarda psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri aktif hale getirilmeli. Öğrencilerin yüzde 95'i aileleriyle sorun yaşamadıklarını ifade etti. Bu, başarıda aile desteğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Üniversitelerin öğrencilerin sosyal kültürel etkinliklerine de öğrenim hayatı boyunca yer vermelerinin onların psikolojik sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz." dedi.
Yöneticinin söylediğini yap yaptığını...
2022 AYT Sorularını Bahçeşehir Koleji Öğretmenleri...
Zayıf notlar psikolojik sorunların habercisi...
Nehri Sanatla Yıkayacaklar
İşin Olsun 5 yaşında!
Vize işlemleriyle ilgili şikayetler yüzde...
ÖSYM sınav takvimi belli oldu
Milli Eğitim Bakanlığı okullar için Covid-19...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!